Jag simmar med den lilla munnen, vidoverk 2000

Utan titel

stillbild från video
2000
3 min

Mitt arbete med en mycket liten mun
1998-2000

När jag såg denna hemlighetsfulla, lilla mun som en drömbild var den inte en del av något bestämt ansikte. Runt den fanns bara en slät, mjukt rundad yta, utan tydligt slut. Jag skyndade mig att skulptera fram den och valde då att antyda ett ansikte runt munnen, ett obestämt djuransikte. Det tog inte mer än en dag att forma den ur lera, men sedan arbetade jag med den i två år. Jag göt djuransiktet till en hudfärgad silikonmask.

Vad masken föreställer – en fågel, fisk eller gris – är oväsentligt. Det viktiga för mig var att materialisera drömbilden.

Jag var vilse inuti masken, när jag bar den för mitt ansikte. Först när jag bar den på huvudet, som badmössa, tycktes munnen få tillbaka sin betydelse. Mitt arbete med denna mask resulterade slutligen i en svartvit super 8-film, som inleds med en kort sekvens då masken filmas i rörelse mot en sjöbotten. I nästa klipp bärs den av mig själv, när jag simmar i mörkt, liksom tjockflytande vatten.

Masken är svår att urskilja, men den kan anas. Under simturen skiftar jag gestalt flera gånger. Under ytan är jag det märkliga djuret med den lilla munnen. Ovan ytan är jag människa. I slutet av filmen stiger jag upp ur vattnet med masken vilande på huvudet.

Efter arbetet med filmen ville jag återskapa den lilla munnen som den hade visat sig för mig först, utan ansikte. Jag göt en mun i genomskinligt glas och en mun i blått glas. På båda munnarna sparade jag ingjuten eftersom de kom att bilda en grenaktig form. Som att munnarna vilade på små träd